Trots op onze Super Chick Anouska, die vertelt over haar spierziekte

‘Ik probeer het leven zo leuk mogelijk te maken’

anouska2-265x280

Anouska (19) heeft de erfelijke en progressieve spierziekte FSHD. Aan de ene kant beperkt het haar, maar aan de andere kant levert het haar ook leuke dingen op.

Welke invloed heeft FSHD op jouw leven?
Door mijn ziekte heb ik beperkingen. Ik kan bijvoorbeeld moeilijk lopen en ook dingen pakken is lastig. FSHD tast gelukkig niet mijn orgaanspieren aan, ik zal er niet aan overlijden. Maar mijn bewegingsspieren worden steeds slechter. Vorig jaar kon ik bijvoorbeeld nog met het openbaar vervoer naar school. Dat lukt nu niet meer. Ik heb daarom een eigen auto met invalidekaart. Het lijkt misschien een stap achteruit, maar eigenlijk is het dat niet.

Door die auto kan ik meer! Naast alle beperkingen levert het ook leuke dingen op…

Chick Anouska gaf een mooi interview voor stichting HoeZoAnders

LEES MEER…

Share This

About the author

CATC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *