S04E01| Twee culturen op een kussen, slaapt daar de duivel tussen?

S04E01| Twee culturen op een kussen, slaapt daar de duivel tussen?

Is het moeilijk om een relatie te hebben met iemand die een andere culturele achtergrond heeft? Volgens het bekende Nederlandse gezegde ‘twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen’, maak je dan niet veel kans. Maar wie bepaalt dat? In een stad als Rotterdam met zoveel mensen met verschillende culturele achtergronden is de kans vrij groot dat je verliefd wordt op iemand uit een totaal andere cultuur. Dat overkwam ook de Nederlandse Maud, ze werd verliefd op de Turkse jongen Alparslan.

De schoonfamilie
Nu ze een aantal jaar een relatie hebben zijn wij tijdens de podcast met hen in gesprek gegaan over hun gemixte relatie en hebben we uiteraard de vraag gesteld; twee culturen op een kussen, slaapt daar de duivel tussen? Wat was bijvoorbeeld het meest wennen bij de schoonfamilie? En hoe speelt het geloof een rol?

Verhuisd naar Turkije
Maud en Alparslan hebben elkaar in Nederland leren kennen, maar voor de liefde verhuisde Maud (tijdelijk) naar Turkije. Maud: ”In totaal hebben we daar 9 maanden gewoond en in die tijd met zijn familie een eigen bakkerij opgestart. Het was een toffe ervaring, maar ik ben toch blij dat we uiteindelijk besloten terug te verhuizen naar Nederland. Het was niet helemaal wat ik er van had verwacht en ik had veel heimwee naar huis”.

Maud en Alparslan in de bakkerij in Turkije

Onderzoek
Uit een artikel van NOS blijkt dat in 2017 1 op de 6 relaties in Nederland gemengd is. Dat komt neer op 16%. Maud: ”Om heel eerlijk te zijn verbaasd me dat. Ik had een veel groter aantal verwacht”. Uit cijfers van het CBS blijkt dat Turken het liefst gaan met Turken en mensen van kleur het liefst gaan met mensen van kleur. ”Ik vraag me af waarom deze culturen elkaar het meest opzoeken”,aldus Maud.

De podcast
De verhuizing naar Turkije -en weer terug naar Nederland- heeft het ‘mixed couple’ samen goed doorstaan. Wat zijn nog meer grote uitdagingen? En welke elementen zorgen juist voor veel vreugde? Dit en meer hebben wij besproken in de podcast over interculturele relaties. Ook binnenkort te beluisteren op Spotify.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *