Chicks On Screen | Chick Shanefa voelt haar innerlijke kracht door Diana’s headwrap-workshop

Chicks On Screen | Chick Shanefa voelt haar innerlijke kracht door Diana’s headwrap-workshop

Hoe kun je als vrouw zo sterk in contact staan met jezelf dat je hier kracht uit kunt halen? Dat is wat Shanefa Verwey in deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen wil weten. Een manier om die kracht naar boven te halen, is voor headwrap-coach Diana Ritfeld het dragen van een hoofddoek. De Surinaamse traditionele hoofddoek -angisa-, is ontstaan in de tijd van de slavernij.

Shanefa vond vrouwen die hun hoofd binden altijd al inspirerend. Ze vond hen er zo zelfverzekerd, krachtig en goddess-like uitzien dat ze een aantal jaar geleden zelf besloot om headwraps te dragen. Toch kampt ze soms met gedachtes als: ‘Is mijn headwrap niet too much voor de omgeving waarin ik me bevind en kom ik nu niet onprofessioneel over?’

Volgens Diana is dat onterecht: “Het is juist zo mooi dat je jezelf kan laten zien en dat je jezelf kan zijn. Waar je ook bent, op je werk, of op school.” Tijdens haar workshops leert Diana aan vrouwen (en een enkele keer ook aan mannen) hoe ze hun hoofd kunnen binden en probeert ze tegelijkertijd de cultuur en geschiedenis over te brengen. Shanefa ging bij Diana thuis langs voor privé-workshop. Het thuisgevoel voelde voor haar al snel vertrouwd aan en zorgde daardoor voor een band. 

Er zijn meiden die het dragen van headwraps nog steeds vermijden, vanwege eventuele reacties van anderen die bijvoorbeeld niet dezelfde cultuur delen. Als je vraagt waar dit vandaan komt, wordt de link vaak met het slavernijverleden en/of racisme gemaakt. Deze onderwerpen zijn niet alleen voor mensen van kleur belangrijk, maar ook voor anderen. Luister daarom naar de podcast-afleveringen (deel I en II) van het Chicks And The City Against Racism event. In deze twee aflevering gaan de meiden samen met Jane OrtetMichantely de Jong, Zarissa Windzak en Peggy Wijntuin het gesprek aan over racisme. De podcasts die hieruit zijn voortgekomen, zijn hier terug te luisteren:

Deel I

Deel II

Ben jij of ken jij een meid tussen de 15 en 25 jaar uit de regio Rotterdam, en lijkt het je tof om mee te doen aan Chicks On Screen? Stuur dan een mail naar info@chicksandthecity.nl. Wie weet zien we je binnenkort!

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *