Chicks On Screen| Jolinda maakt slutshaming bespreekbaar en hoopt zo dit taboe te doorbreken

Chicks On Screen| Jolinda maakt slutshaming bespreekbaar en hoopt zo dit taboe te doorbreken

Misschien heb je het zelf van dichtbij meegemaakt of heb je er via via wel eens van gehoord. Anonieme Instagram-accounts waarop pikante foto’s of video’s van vrouwen worden gedeeld, zonder dat zij daar toestemming voor hebben gegeven. Of privé-foto’s die rondgaan in whatsapp-groepen met de boodschap dat de dame in kwestie een ‘hoer’ of ‘slet’ is. Slutshaming en exposing kan grote invloed hebben op de levens van de slachtoffers.

Jolinda, een van de meiden van Chicks and the City heeft dit zelf meegemaakt. Zij werd exposed en op een online bangalijst geplaatst. Door meer aandacht op dit onderwerp te vestigen, hoopt zij slutshaming  bespreekbaar te maken. Ze wil mensen laten inzien dat de meiden die dit overkomt slachtoffer zijn en hier niet zelf schuldig aan zijn.

In deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen gaat Jolinda in gesprek met Krista Schram, associate lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid bij Hogeschool Inholland. Krista legt uit dat schaamte ervoor zorgt dat slachtoffers het moeilijk vinden om hulp te vragen. “Ik zou graag willen veranderen, als jou zoiets gebeurt, dat jij beseft dat jou onrecht is aangedaan. Sinds vorig jaar is er een wetsartikel in het wetboek van strafrecht waar dit expliciet in staat.”

Reporters Nini Blank en Lesley dos Santos gaan de straat op om aan Rotterdamse mannen te vragen: Wat is volgens jou een slet? En mag jouw vriendin meer bedpartners gehad hebben dan jij? 

De makers van deze Chicks On Screen-aflevering deden mee aan de workshops van Chicks on Tour. In vier weken tijd hebben de jonge moeders van het Centrum Dienstverlening in Rotterdam toegewerkt naar een eigen podcast-aflevering en Chicks On Screen-aflevering.

Ben jij of ken jij een meid tussen de 15 en 25 jaar uit de regio Rotterdam, en lijkt het je tof om mee te doen aan Chicks On Screen? Stuur dan een mail naar info@chicksandthecity.nl. Wie weet zien we je binnenkort!

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *