Eerste veroordeling voor straatintimidatie in Rotterdam

Eerste veroordeling voor straatintimidatie in Rotterdam

Het is gelukt!!?Vandaag is er dan eindelijk geschiedenis geschreven. De allereerste verdachte van straatintimidatie stond vandaag voor de rechter. Everon el F. werd veroordeeld tot twee keer een geldboete van 100 euro, geheel voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Lieke Gaminde, van de Stichting Stop Straatintimidatie, die vorige week nog bij ons te gast was, laat weten dat ze zich als stichting blij en gehoord voelen.

“Dit is waar wij, samen met vele anderen, jaren voor gevochten hebben. Wat sommigen symboolpolitiek noemden, vonden wij een belangrijk signaal dat dit gedrag niet thuishoort in onze maatschappij. Wij zijn blij en trots dat #Rotterdam dit signaal wél belangrijk genoeg vond en straatintimidatie daarom aanpakte. We did it! Wat een mijlpijl.”

‘Hé..psssst!

De vandaag veroordeelde El F. stond terecht voor het lastigvallen van in totaal acht vrouwen op twee verschillende dagen in de zomer. Hij riep de vrouwen na, liep achter ze aan, maakte kus- en handgebaren of ging op een bankje dicht naast een vrouw zitten.

Handhavers van de gemeente waren hier getuige van. Een aantal vrouwen heeft nadrukkelijk laten weten dat ze niet gediend waren van de toenadering van de man, een aantal liep weg.

“Echt goede vitamine voor je ogen”

De Rotterdammer vertelde de rechter dat hij nooit meer vrouwen zal naroepen op straat. Hij heeft er spijt van. “Ik bedoelde het als compliment, ik wist niet dat het strafbaar was.”

El F. is vrijgezel, vertelde hij de rechter, en wil graag een vriendin. Daarom zei hij dingen als “Hé mooie dame” of “Hé schatje”. “Ze waren heel mooi”, zei hij tegen de rechter. “Echt goede vitamine voor je ogen.”

Het aanspreken van vrouwen en dingen zeggen als ‘hé mooie dame’ of ‘hé schatje’ is niet strafbaar, zei de rechter. Echter, door de handelingen van El F., zoals de kushandjes en het achternalopen, is hij wel in overtreding.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee geldboetes van 190 euro geëist.

Sissen en naroepen zijn strafbaar

Rotterdam heeft extra handhavers aangenomen en er zijn speciale trainingen voor handhavers ontwikkeld. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam bleek eerder dat in Rotterdam vrijwel alle vrouwen tussen 18 en 45 jaar met seksuele straatintimidatie te maken hebben.

In Amsterdam is in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) ook een bepaling opgenomen die straatintimidatie strafbaar stelt. In de hoofdstad zijn nog geen verdachten opgepakt.

Het OM heeft in totaal zeven zaken van straatintimidatie in behandeling. Daarvan werden er woensdag twee behandeld. Die hadden betrekking op dezelfde verdachte. De straf is een boete van maximaal 4.100 euro of drie maanden cel.

Voor wie het best gecompliceerde vonnis wil nalezen, het staat inmiddels op rechtspraak.nl

Chicks and the City podcast over straatintimidatie

Vorige week was Lieke nog te gast bij Chicks and the City en vertelde ze in onze wekelijkse podcast over het verbod en de handhaving daarvan. Voelen vrouwen, meisjes en leden van de LHBTI+ gemeenschap zich met het sisverbod nu echt veiliger op straat? En wat valt er nog meer te gebeuren als het gaat om het uitbannen van straatintimidatie? Dit gesprek met Lieke is hier terug te beluisteren. Bekijk hier de korte preview op ons Chicks and the City podcast Instagram account.

 

 

Share This

About the author

Suzanne

Suzanne Bruseker draait al sinds 2011 mee met Chick and the City. Ze brieft de radiochicks, denkt mee over de gasten en ondersteunt Natasja met de promotie van Chicks and the City.

View all articles by Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *