HET PROJECT


OVER CHICKS AND THE CITY

Not your everyday podcast 

voor en door meiden uit Rijnmond

Hoe het begon

In 2005 ontwikkelde Natasja Morales meidenradio met meiden uit het centrum van Rotterdam bij MegaStadFm en Funx radio onder de naam Chica Radio. Van 2011 tot en met 2018 deed zij dat voor heel de regio Rijnmond in de ether Bij RTV Rijnmond onder de naam Chicks And The City!. Vanaf 2019 maken de radiochicks wekelijks hun podcast en live stream in Bibliotheek Rotterdam. Voor het opzetten van dit meiden radio project heeft Natasja zich laten inspireren door haar jeugd.

Chicks And The City wordt gemaakt door en voor Rotterdamse jongeren, maar is ook erg interessant voor ouders en volwassenen. Waar anders krijg je zoveel inside information?

Deze podcast is dè Survival & Inspiration Guide voor de moderne, kosmopolitische (jonge) vrouw en iedereen die zich hierin kan vinden.

Een programma gemaakt voor en door meiden. Alles wat de vrouw van nu bezighoudt komt ter sprake. Het luister publiek kan inspirerende, spraakmakende, brutale, vreemde en bijzondere gasten en verhalen uit de regio Rijnmond verwachten.

Chicks And The City zet met dit participatie project in op de 21ste eeuwse vaardigheden en media wijsheid.

De centrale presentatie is in handen van de in Rotterdam geboren en getogen  Natasja Morales. Meiden in de leeftijd 15-25 jaar werken mee aan de show: ze presenteren mee, ondersteunen de regie en maken zelf radio reports waarbij zij de straat op gaan en voorbijgangers aan de kaak stellen over zelfbedachte thema’s die in de show besproken worden.

Vanaf 2021 organiseren de meiden van Chicks And The City in samenwerking met de Bibliotheek Rotterdam drie inspiratie avonden met toffe gastsprekers. Elke inspiratie avond staat in het teken van een maatschappelijk belangrijk onderwerp en levert drie podcast afleveringen op! 

De meiden

De participerende doelgroep van Chicks And The City zijn jonge Rotterdamse meiden die in hun vrije tijd meewerken. De achtergrond is heel divers. De nadruk ligt op meiden die niet als vanzelfsprekend toegang hebben (of weten te vinden) tot alle voorzieningen in de stad  welke worden afgewisseld met meiden die daar juist wel hun weg in weten te vinden. De grote diversiteit van de meiden zorgt ervoor dat de dames elkaar inspireren, motiveren en van elkaar leren. Door met elkaar aan een podcast te werken gaan de meiden een grote verantwoordelijkheid aan met elkaar. De jonge chicks worden gevoed en geïnspireerd door de verschillende (actuele) items en inspirerende gasten van de radio show.  Hierdoor ontwikkelen zij zich en krijgen zij tools mee om zich beter staande te houden in de maatschappij wat de zelfredzaamheid versterkt.

Werving

De werving verloopt op verschillende manieren: via scholen (de meiden werven zelf op scholen) en school opdrachten, via verschillende organisaties die met jongeren werken, de gemeente Rotterdam, diverse evenementen waar jongeren te vinden zijn, de diverse social media kanalen van Chicks And The City, via promotie van Bibliotheek Rotterdam en het grote netwerk van programma maker Natasja Morales.

Chicks And The City verzorgd ook media experience workshops op scholen (VO, VMBO, MBO en HBO) 

De participerende meiden van Chicks And The City

Per podcast seizoen nemen ongeveer 25 Chicks deel aan Chicks And The City die onderling rouleren

Aan de shows werken minimaal 6 Chicks mee:

2 RadioChicks presenteren de show samen met Natasja Morales

1 RegieChick verzorgt de regie tijdens de show

1 SocialMedia Chick verschaft informatie op Facebook, Twitter en instagram

1 ReportChick maken een radio reportage die tijdens de show wordt uitgezonden.

1 media chick verzorgen de live stream en montage ervan achteraf.

 

Per podcast seizoen nemen daarnaast ongeveer 30 VMBO & MBO leerlingen in hun vrije tijd deel aan Chicks And The City:

Voor de SKVR heeft CATC een cursus ontwikkeld voor jongeren op het VMBO en MBO van 8 weken. Hierin krijgen de jongeren les in schrijven, taal, filmen, social media en natuurlijk radiomaken. Als afsluiter maken zij een eigen live podcast uitzending bij Chicks And The City samen met Natasja.

De betrokken gasten van Chicks And The City

SuperChicks en SuperDudes, boys, gasten uit de showbizz en samenwerkingspartners zijn wekelijks te gast. De toonaangevende gasten beantwoorden vragen over hun leven en/of vakgebied in de show en schrijven columns voor de website. In iedere show is minstens 1 gast aanwezig.

Per seizoen hebben we tussen de 40 en 60 (vaak jonge) gasten die we mogen ontvangen wat maakt dat er jaarlijks tussen de 90 en 100 jongeren actief bereiken met het participatie project Chicks And The City.

 

Per seizoen maken we 25 live shows, welke worden mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam en Bibliotheek Rotterdam.

Ook meedoen? stuur een mail naar info@chicksandthecity.nl