S04E02| Podcast gemeenteraadsverkiezingen

S04E02| Podcast gemeenteraadsverkiezingen

Get Your Ass Out And Vote! Op 16 maart 2022 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en mag jij jouw stem laten horen. Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat 31 % van de jongeren aangeeft geen interesse te hebben om te gaan stemmen. De meiden van Chicks and the City willen de politieke ver-van-je-bed-show een stukje dichterbij je thuis brengen door in gesprek te gaan met de meiden achter KiesAdvies de podcast!

Wie is bij ons te gast?
Tijdens de podcast uitzending zijn wij in gesprek gegaan met Iris Zoet en Isa de Beer. Echte politieke nerds uit Rotterdam. Deze vrouwen zijn oprichters van de kies advies podcast, waarin ze stemhulp bieden voor jongeren. Ze helpen je van je keuzestress af en maken van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen een eitje. Ben jij benieuwd hoe ze dat doen? Neem dan alvast een kijkje op de Instagram @kiesadviespodcast. Ze delen interessante, maar zeker ook handige informatie over de lijsttrekkers en partijen. Ook hebben ze een super handige verkiezingsbundel gemaakt. Zíj hebben het voorwerk gedaan door alle uitgebreide websites en artikelen van de verschillende partijen uit te pluizen. In de verkiezingsbundel vind je van 10 partijen korte quotes uit de verkiezingsprogramma’s georganiseerd per onderwerp. Blader of scrol er doorheen, check vooral de onderwerpen die je belangrijk vindt!

Waarom wel stemmen?
De gemeenteraadsverkiezingen zijn verkiezingen waarbij de gemeenteraad van de Nederlandse gemeenten wordt gekozen. De leden die in de gemeenteraad zitten worden om de vier jaar gekozen. Maar waarom is het nou zo belangrijk om als jongeren te gaan stemmen? De gemeente gaat over betaalbare starterswoningen, verbindingen van het openbaar vervoer, heeft invloed op de hoogte van kamerprijzen en de huur van studentenwoningen. Ook zorgt de gemeente voor de bouw en onderhoudt van bijvoorbeeld sportclubs, zwembaden en natuurgebieden. Best belangrijk voor jou dus!

Waarom stemmen jongeren niet?
 Uit onderzoek is gebleken dat jongeren de politiek zien als iets wat ver van hun af staat door de thema’s die aan bod komen. Zodra je een partij hoort praten over pensioen en hypotheekrenteaftrek ben je waarschijnlijk snel afgehaakt. Boring! Ook de taal die wordt gebruikt begrijpen jongeren vaak of spreekt ze niet aan. Dat is begrijpelijk. Toch kan je als jongere wel degelijk verschil maken met je stem! De Black Lives Matter protesten in Rotterdam gaven de gemeente (eindelijk!) inzicht dat ze meer moeten doen om racisme in Rotterdam te bestrijden. Daaruit ontstond het intensiveringsplan ‘Rotterdam Tegen Racisme’. (PS: Heb je het Manifest Tegen Racisme van Chicks And The City al gezien).

Laat je informeren!
De meiden van Chicks And The City zijn woensdag 9 maart met Iris en Isa in gesprek gegaan over de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe kom je erachter welke partij bij je past? Wat is een blanco stem? Wat kan de politiek doen om jongeren naar de stembus te krijgen? Dat en meer hoor je in de podcast van 9 maart. Weet jij nog niet op wie je gaat stemmen of weet je nog helemaal niet óf je wel gaat stemmen? Luister dan naar deze podcast aflevering over de gemeenteraadsverkiezingen.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *