S02E09 Thuiszorger is zorgheld!

S02E09 Thuiszorger is  zorgheld!

Meer dan ooit tevoren zijn we ons ervan bewust dat bepaalde beroepen en sectoren onmisbaar zijn. Denk maar aan de zorg. Van een groot publiek applaus tot aan eethuizen die gratis maaltijden bereiden voor IC-medewerkers: we dragen de mensen die werkzaam zijn in de zorg een warm hart toe! Echter beperkt deze hernieuwde waardering zich vooralsnog tot de zorgmedewerkers in ziekenhuizen. We kijken nauwelijks om naar de grote groep thuiszorgverleners. Deze groep wordt vaak onbeschermd naar hun kwetsbare cliënten gestuurd. De Volkskrant schreef er zelfs een artikel over. 

Journalisten Hessel von Piekartz en Joris Tieleman schrijven in hun artikel voor de Volkskrant dat zo’n zeshonderdduizend Nederlanders wijkverpleging nodig hebben. De helft van deze groep Nederlanders is boven de 80 jaar. Vaak gaat het ook om kwetsbare mensen. Om essentiële zorg voor deze mensen te kunnen garanderen is inmiddels één op de zes huisbezoeken geschrapt. Toch neemt het de druk voor verpleegkundigen en verzorgenden niet volledig weg. Zij krijgen vanuit hun zorginstelling nauwelijks beschermingsmiddelen mee. Beschermingsmateriaal gaat nu vooralsnog eerst naar ziekenhuizen. Thuiszorgers voelen zich dan ook gedwongen om een lastige keuze te maken: cruciale zorg bieden of besmettingsgevaar voor hun kwetsbare cliënten beperken? (bron: Volkskrant.nl)

Doorwerken zonder bescherming

Verpleegkundigen hebben verder vooral moeite met de RIVM-richtlijn die stelt dat zij moeten doorwerken zonder bescherming, behalve bij koorts of verkoudheid (bron: Volkskrant.nl). Bij verkoudheidsverschijnselen moet zorgpersoneel volgens de richtlijn dus gewoon aan het werk. Maar ze moeten zo mogelijk wel een mondkapje op, of anderhalve meter afstand houden. Ouderen lopen volgens thuiszorgmedewerkers daardoor onnodig risico op besmetting. Dit schreven zij naar de Volkskrant. Mensen met lichte symptomen kunnen namelijk al besmettelijk zijn, en fysiek contact is meestal moeilijk vermijden. Sommige organisaties hebben inmiddels al meer mondkapjes bemachtigd, maar nog altijd moeten veel thuiszorgers hun werk zonder veiligheidsmiddelen doen (bron: Volkskrant.nl). 

Lees hier het complete artikel van de Volkskrant. 

Herverdeling mondkapjes

Ongeveer een week na het artikel van de Volkskrant kwam het kabinet op 11 april met een nieuw verdeelmodel voor beschermende middelen. Betekent dit dan dat alles nu is opgelost? Nope! Volgens het RTL Nieuws zien medewerkers in de thuiszorg en verpleeghuizen nog steeds grote tekorten aan beschermende middelen. Uit een rondgang onder honderden zorgmedewerkers blijkt dan ook dat 2 op de 5 medewerkers zich nog steeds onvoldoende beschermd voelt om hun werk te doen.  (Bron: RTL Nieuws)

Lees hier het complete artikel

De podcast

In deze nieuwe podcast aflevering willen we de werkomstandigheden van thuiszorgverleners extra onder de aandacht brengen. We bespreken de huidige situatie met thuiszorgverlener Merel Hoek en beleidsmedewerker Rozanne Colijn. Zij zijn beide werkzaam voor Laurens Rotterdam.

Merel Hoek is 25 jaar jong en is van beroep verpleegkundige. Zij is momenteel bezig met het afronden van haar opleiding tot wijkverpleegkundige. In deze hectische periode heeft zij ervoor gekozen om haar huidige thuiszorgteam te verlaten en zich aan de sluiten bij het COVID-team. Als lid van het COVID-team verpleegt zij dagelijks patiënten met het coronavirus in de thuissituatie.

Merel Hoek

Rozanne Colijn is 28 jaar en een collega van Merel. Naast haar slapeloze nachten als nieuwe hondenmoeder, heeft ze slapeloze nachten over de zorgen in de wijk! Tien jaar lang is ze in verschillende verpleegkundige sectoren werkzaam geweest. Maar momenteel zet zij zich (als beleidsmedewerker) achter de schermen in om alles te regelen voor de medewerkers zodat zij de zorg voor cliënten zo goed mogelijk kunnen leveren. Als voormalig ambassadeur voor de wijkverpleegkundige, is haar passie voor de thuiszorg enorm! In de tijden van de coronacrisis ligt daar momenteel dan ook een enorme uitdaging!

Rozanne Colijn

Wat is de impact van het coronavirus op hun werk? Zijn de RIVM-richtlijnen voldoende om hen en hun kwetsbare cliënten te beschermen? En worden hun zorguitingen serieus genomen? Deze vragen en meer bespreken wij met Merel en Roos!

Kijk elke woensdag van 19:00 tot 20:00 uur live mee op onze Facebookpagina. De complete podcast is elke vrijdag te beluisteren via onze website, Spotify, Apple Podcasts en Tunein

Foto header: visuals via Unsplash

Share This

About the author

Ashanti

Ashanti Dunand draait al drie seizoenen mee bij Chicks and the City. Samen met radiochicks Suzanne en Amber houdt zij zich o.a. bezig met social media activiteiten rondom de shows. Momenteel volgt zij de pre-master Journalistiek & Nieuwe Media. Verder houdt zij van donuts, Netflix en schrijven.

View all articles by Ashanti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *