S04E05 Hulpverlening na seksueel misbruik

S04E05 Hulpverlening na seksueel misbruik

In onze CATC-podcast bespreken we de meest uiteenlopende onderwerpen. Van de gemeenteraadsverkiezingen, tot schaamtecultuur en interculturele relaties: het is in dit nieuwe seizoen allemaal al voorbijgekomen! De gasten in onze uitzending delen hun kennis en ervaringen om jou als luisteraar te inspireren, motiveren of om je een hart onder de riem te steken. Op 25 mei 2016 hadden we een bijzondere gast tijdens de CATC Radio uitzending, namelijk: Lynelle Bruins. Tijdens de show deelde ze haar ervaring met betrekking tot seksueel misbruik. Dit was de eerste keer dat ze haar verhaal vertelde aan andere mensen dan vrienden en therapeuten. Een heftig onderwerp, en heel dapper dat ze dit toen gedeeld heeft met ons!

Woensdag 13 april zat Lynelle opnieuw bij ons aan tafel, zes jaar na die bijzondere radio aflevering en deze keer als gast bij onze podcast. Chicks And The City was de eerste plek waar ze met haar verhaal in de openbaarheid trad, en vanaf toen besloot ze om zoveel mogelijk mensen te helpen die hetzelfde hadden meegemaakt als zij, door haar ervaring te delen.
Inmiddels zet ze zich op diverse vlakken in als ervaringsdeskundige en als sociaal werker, en is ze werkzaam met slachtoffers van seksueel misbruik/geweld. Ze specialiseert zich hierin door middel van studies en momenteel doet ze (vanuit de master medische antropologie) onderzoek naar de ervaringen van slachtoffers van seksueel misbruik/geweld die een forensisch medisch onderzoek hebben ondergaan.

Onderzoek
Uit onderzoek blijkt dat de impact van seksueel misbruik niet alleen te maken heeft met de ervaring zelf, maar dat ook andere factoren die hier mee te maken hebben een grote impact kunnen hebben. Dit geldt bijvoorbeeld voor de zorg die een slachtoffer krijgt binnen een forensisch-medisch onderzoek (FMO). In Amerika is er onderzoek gedaan naar de ervaringen van slachtoffers van misbruik na het ondergaan van een FMO, en de resultaten die uit het onderzoek naar voren kwamen zijn schokkend. In Nederland is een dergelijk onderzoek nog niet uitgevoerd. Op dit moment doet Lynelle hier zelf onderzoek naar, om inzicht te krijgen hoe de zorg door slachtoffers wordt ervaren en hoe de professionals denken dat zij het doen. 


Nieuwe wet
Seksueel misbruik is helaas nog steeds een veelvoorkomend probleem. Van slachtoffers onder volwassenen en kinderen en van de #Metoo-beweging tot recentelijk de seksuele misstanden bij The Voice of Holland: waarschijnlijk zijn dit soort verhalen pas het topje van de ijsberg.

In de huidige wetgeving met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag en verkrachting, zijn deze handelingen pas strafbaar als er sprake is van dwang. 

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid constateerde na zijn aantreden als minister dat deze strafwetgeving tekortschoot, en dat de bescherming tegen verkrachting, online en offline seksueel misbruik en seksuele intimidatie beter moet. Volgens een nieuw (nog aan te nemen) wetsvoorstel, worden alle vormen van onvrijwillige seks strafbaar als verkrachting. 

Lynelle Bruins

De podcast
De meiden van Chicks And The City gingen op woensdag 13 april in gesprek met Lynelle. We blikten terug op het radio-interview van 6 jaar geleden, bespraken wat er in de tussentijd allemaal is gebeurd en hoe het nu met haar gaat. Ook hebben hetover haar studie met betrekking tot het forensisch-medisch onderzoek en seksueel misbruik, en wat zij vindt van de nieuwe wetgeving. Luister de podcast hier terug!

Share This

About the author

Suzanne

Suzanne Bruseker draait al sinds 2011 mee met Chick and the City. Ze brieft de radiochicks, denkt mee over de gasten en ondersteunt Natasja met de promotie van Chicks and the City.

View all articles by Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *