S04E10 Natural hair en zelfacceptatie

S04E10 Natural hair en zelfacceptatie

“Doe je haar eens netjes” “Het zit zo wild, dat is niet professioneel” Al generaties lang krijgen zwarte vrouwen dit soort commentaar als het gaat om hun haar. Om te passen in het witte, westerse schoonheidsideaal beginnen veel meiden op jonge leeftijd met stijlen, relaxen of ontkroesen. Al zijn er nu steeds meer rolmodellen die op social media en in real life hun natural hair rocken, toch is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om met trots in de spiegel te kijken naar je natuurlijke haar. Denk maar aan het recente verhaal van de 9-jarige Lily. Haar interview in het programma Hoofdzaken op Zapp ging viral nadat ze vertelde dat ze op school gepest wordt vanwege haar ‘pluizige haar’. 

Het haar van tot slaaf gemaakte

Om te begrijpen waar het idee van ‘goed’ en ‘slecht’ haar vandaan komt, moeten we terug in de tijd. Met slavenhandel en kolonialisme ontstond het idee dat Europa het continent van beschaving was en dat de tot slaaf gemaakte, onbeschaafde mensen waren. Het kroeshaar werd daar als onderdeel van gezien: glad en recht haar als netjes en beschaafd, kroeshaar als ongetemd en wild.

Deze ontwikkelingen van honderden jaren hebben de basis gelegd voor een schoonheidsideaal, dat tot de dag van vandaag heerst.  

Nelly en haar natural hair journey

Sinds haar tiende doet de Kaapverdiaans-Nederlandse Nelly dos Reis (34) van alles met haar haren, behalve het natuurlijk dragen. Stijlen, ontkroezen en relaxen. Door je haar regelmatig te stijlen wordt het haar, flink verwarmd, wat het haar kan beschadigen. Daarnaast zitten er in relaxers chemicaliën die ervoor zorgen dat de krul in het haar wordt doorbroken. Het resulteerde in beschadigt haar en brandwonden op haar hoofd, toch had ze dat liever dan haar natuurlijke kroeshaar.

Vorig jaar besluit Nelly om haar natural hair journey aan te gaan in de documentaire ‘Liever Kroes?!’. Tijdens deze persoonlijke en intieme zoektocht, vraagt ze zich af waar de afkeer van haar kroeshaar vandaan komt? Waar begon die afwijzing van haar uiterlijk? Welke invloed heeft de witte, westerse samenleving op haar schoonheidsideaal gehad? En hoe kan ze haar natural hair leren omarmen?

Nelly was op 14 juni te gast in de podcast van Chicks And The City om ons te vertellen hoe haar weg naar acceptatie is gegaan, wat ze heeft geleerd en hoe ze er nu in staat.

De documentaire van Nelly ‘Liever Kroes?!’ bekijk je hier:

Check this!
Op 14 juni, deze keer eenmalig op een dinsdag, gingen de meiden van Chicks And The City in gesprek met Nelly. Welke haarjourney doorlopen de meiden zelf? Welke ervaringen heeft Nelly met de acceptatie van haar haar? En welke tips&tricks heeft zij om je natural hair met volle overtuiging te rocken?

Benieuwd naar de podcast? Luister hem hier terug!

PS: Meer weten over black hair? Vier jaar geleden maakten we bij Radio Rijnmond al eens een show over black hair. We spraken toen met Ashaki Leito, de oprichtster van de Miss Black hair Nederland verkiezing en de deelnemende miss Ruthmila Lacruz Martina. Luister de show hier terug!

Share This

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *