Chicks On Screen| Chicks Manar en Romaïssa onderzoeken menstruatie-armoede in Rotterdam

Chicks On Screen| Chicks Manar en Romaïssa onderzoeken menstruatie-armoede in Rotterdam

Een op de tien vrouwen in Nederland heeft soms geen geld voor menstruatieproducten. Dankzij een motie van PvdA-raadslid Duygu Yildirim kunnen meisjes tot en met 17 jaar in Rotterdam menstruatieproducten kopen via het jeugdtegoed op de Rotterdampas. Nog niet alle Rotterdamse vrouwen hebben dus toegang tot gratis menstruatieproducten. Chicks Romaïssa Zaari en Manar Zaari zijn in deze nieuwe aflevering van Chicks On Screen in het onderwerp menstruatie-armoede gedoken. 

Manar en Romaïssa zijn op bezoek gegaan bij Thuis in Charlois in de Bethelkerk waar gratis pakketjes met menstruatieproducten worden samengesteld voor vrouwen die het nodig hebben. Ook spreken ze met Yara Dixon, Geneeskundestudent van het Jaar, over wat de gevolgen zijn van menstruatie-armoede. 

Tijdens haar studie ontwikkelde Yara een symptomenchecker voor het herkennen van hevig menstrueel bloedverlies. Ook zorgde ze ervoor dat er een kastje met gratis maandverband en tampons kwam te hangen op de medische faculteit van de Erasmus Universiteit. Het liefst zou Yara zien dat menstruatieproducten overal gratis verstrekt zouden worden. “In Rotterdam zou ik het om te beginnen geweldig vinden als het op scholen, universiteiten en openbare ruimten te verkrijgen is”, reageert ze. “Naast de armoede is het ook het taboe en de schaamte die je daarmee aanpakt.” 

Dat er nog een taboe heerst op menstruatie én op menstruatie-armoede zien Diana Verheij en Carolien Boersma van Thuis in Charlois ook. “Menstruatie is toch wel een privé-dingetje”, aldus Diana. “Zeker jonge meiden willen er niet voor uitkomen.” Om ervoor te zorgen dat vrouwen de producten toch komen halen, verpakt Thuis in Charlois de producten in neutrale tasjes.  

Deze aflevering kwam tot stand binnen het project Chicks On Tour waarin Chicks and the City samenwerkt met zorg- en welzijnsinstellingen. Jonge meiden tussen de 15 en 25 jaar krijgen media experience workshops en leren alles op het gebied van media. Gezamenlijk werken ze aan hun eigen mediaproducties: een tv-aflevering, podcast en livestream.

Wil je meer zien van Chicks On Screen? Bekijk hier het interview van reporter Juul met powerlifter Stan Brabander. Deze aflevering legt de nadruk op body positivity onder mannen. Stan is vroeger gepest, omdat hij een dun lichaam had dat niet ‘paste’ in het ideale schoonheidsbeeld. Sinds een paar jaar doet hij aan powerliften en zit hij beter in zijn vel. 

Ben jij of ken jij een meid tussen de 15 en 25 jaar uit de regio Rotterdam, en lijkt het je tof om mee te doen aan Chicks On Screen? Stuur dan een mail naar info@chicksandthecity.nl. Wie weet zien we je binnenkort!

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *