Podcast: Play in new window | Download (Duration: 34:13 — 62.8MB) | Embed
Subscribe: Spotify | TuneIn | RSS | More
Zondag 14 april vond de Masterclassdag en het Laureatenconcert van “Classic Young Masters” plaats op de SS Rotterdam. Chicks and the City was erbij en maakte enkele beeld- en geluidsreportages én nam natuurlijk ook weer een podcast op welke vanaf vrijdag via onze website te beluisteren is.
“Wat doet een dirigent eigenlijk?” Check hieronder hoe Ashanti de musici en meesters interviewde:
Stichting Classic Young Masters coacht en begeleidt zeer talentvolle jonge musici in de klassieke muziek. De Masterclassdag is een belangrijke en leuke dag voor de stichting en de leden. Alle musici die Laureaat zijn (de titel die je krijgt als je de Meesterproef hebt gedaan) mogen daaraan deelnemen. De opdracht is dat ze samen muziek maken. De jonge musici kiezen stukken uit samen met een andere Laureaat, gaan samen oefenen en gaan die stukken voorspelen voor de Meesters (Masters) van deze dag. Ook krijgen ze masterclasses van Andras Czifra (violist), Hans Eijsackers (pianist) en Michel Tilkin (dirigent). Aansluitend spelen de musici voor publiek de stukken waar ze aan hebben gewerkt in het Laureatenconcert.
Lisa liep rond met haar microfoon en ging op zoek naar de vooroordelen omtrent klassieke muziek. Luister hieronder haar radioreportage:
Het gehele programma van zondag 14 april zag er als volgt uit:
10:00 Workshop improvisatie met Tim Kliphuis (violist)
11:00 Masterclasses
13:00 Lunch
13:45 Masterclasses
16:15 Interviews met de meesters en musici (uitgevoerd door Chicks and the City)
17:00 Laureatenconcert
18:00 Borrel en diner (Lido Grill)
De Chicks and the City podcasts worden normaal gesproken opgenomen op de jongerenvloer van Bibliotheek Rotterdam. Dit keer verhuisden we de podcast opname studio naar de prachtige locatie: SS Rotterdam. De podcast is vanaf 26 april via onze website te beluisteren. Ook vind je alle podcasts op Spotify en Itunes
Heb jij ook interesse in een podcast op locatie? Neem dan contact op met Natasja Morales via natasja@chicksandthecity.nl
Over Classic Young Masters (CYM)
CYM heeft het traject ‘Leerling, Gezel, Meester’ ontwikkeld met een knipoog naar het middeleeuwse Gilde systeem. Het traject bestaat uit 2 onderdelen: selectieprocedure met het Proefspel en de Meesterproef en: het begeleidingstraject van 2 jaar (individueel en in groepsverband).
De geselecteerde talenten krijgen na een intake gesprek een pakket op maat aangeboden. Daarop volgt een traject van twee jaar met persoonlijk advies, financiële ondersteuning, bemiddeling naar een professioneel netwerk en concerten, plus workshops en masterclasses.
De jonge musici krijgen ook de gelegenheid om concerten te geven in mooie locaties in heel Nederland.
De leeftijd ligt tussen de 14 en 21 jaar dat is gekoppeld aan het instrument en heeft te maken met de fysieke mogelijkheden. De stem van zangers is bijvoorbeeld pas wat later volgroeid en een blazer heeft ook pas later de mogelijkheid om met de adem het instrument goed te kunnen bespelen.
Musiceren als professional in de klassieke muziek is best een zwaar beroep!
Zondag 14 april doken de chicks van Chicks And The City in de wereld van de klassieke muziek! De live stream kun je terugkijken op onze Facebook page.
Te gast waren directeur en founder van de stichting Maria Croese, Classic Young Master 2018 Julian van der Linden (saxofoon) en Classic Yong Master 2014 Thomas Dulfer (Fagot)
Maria Croese
Als klein meisje van 7 jaar wilde ik al zangeres worden en Maria Callas was mijn voorbeeld en ik had snel door dat haar initialen dezelfde waren als de mijne.
Na mijn opleiding zang aan het conservatorium heb ik jaren als pedagoog en als uitvoerend musicus gewerkt. Ik organiseerde veel projecten en workshops voor amateurzangers over de combinatie van zingen en acteren. Later ging ik professionals coachen in het samenstellen van programma’s en als stemcoach de technisch/muzikale vaardigheden van die programma’s doorwerken.
Ik begon het organiseren van projecten wel erg leuk te vinden en toen ik werd gevraagd als directeur van het Belcanto Festival in Dordrecht heb ik ja gezegd. Langzaam maar zeker werd de combinatie van organisatorisch en zakelijk management met het zingen van concerten en het lesgeven te zwaar. Ik heb een keuze gemaakt. En werd benoemd tot directeur van een concoursorganisatie voor jong muziektalent. Door mijn eigen ervaringen en door wat ik zag en hoorde bij de jonge musici tijdens concoursen kwam ik op de gedachte dat deze jonge mensen veel meer geholpen moeten worden bij het vinden van de juiste weg naar een professionele carrière in de muziek. Je hebt als je in dit vak je brood wilt verdienen zoveel andere vaardigheden nodig dan heel goed muziek kunnen maken. Dat is het begin van CYM geworden in 2012.
Julian van der Linden (saxofoon)
Julian is echt nog piepjong om al op zo’n hoog niveau dit instrument te kunnen bespelen.
De leden van de commissie van de Meesterproef gingen helemaal uit hun dak in hun complimenten aan Julian. Hij werd dus Classic Young Master en het publiek stemde op hem voor de PublieksAward.
Thomas Dulfer (fagot)
Thomas Dulfer (1993) begon in 2013 aan het Conservatorium van Amsterdam bij Bram van Sambeek, het afgelopen collegejaar is hij met Bram mee overgestapt naar het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Naast de studie fagot heeft Thomas ook een bachelor behaald aan Amsterdam University College waar hij Biomedical Sciences heeft gestudeerd. De afgelopen jaren heeft hij bij diverse concoursen prijzen gewonnen waaronder een eerste prijs in de regionale finale van het Prinses Christina Concours en een eerste prijs bij het Fagotnetwerk. Ook heeft Thomas de Classic Young Master Award gewonnen in wat hem een tweejarig begeleidingstraject opleverde als prijs. Op dit moment maakt hij deel uit van het Jong Nederlands Blazers Ensemble en speelt hij mee in de muziekzomer van het NJO. Hiernaast is Thomas regelmatig als remplaçant betrokken bij het Nederlands Blazers Ensemble en Het Balletorkest. Thomas studeerde in juni 2018 af met een 10 met onderscheiding voor zijn Bachelor. Hij studeert nu voor zijn Master in Keulen en daarnaast volgt hij een masters hart- en vaatonderzoek in Amsterdam.
Thomas Dulfer is de nieuwe young artist in residence (yair) van het Nationaal Jeugd Orkest tijdens de NJO Muziekzomer 2019
Ga voor meer informatie over Classic Young Masters naar: www.classicyoungmasters.nl.